Massage tijdens zwangerschap

Je bent zwanger

Je zwangerschap is een unieke tijd. Nu je weet, dat er in jouw buik een kindje groeit, voelt dat bijzonder. In een relatief korte periode gebeurt er veel in je lichaam. Hormonen veranderen jouw spieren en gewrichten. Alles wordt losser en soepeler om ruimte te maken voor het kind en om jou voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten zoals pijn in je nek, rug of bekken. En soms slaap je slecht of houd je vocht vast.

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kun je rugklachten en beenkrampen krijgen. Een speciale zwangerschapsmassage verlicht die klachten. Je zit beter in je vel!

De laatste periode van je zwangerschap merk je dat jouw lichaam zich in een korte tijd aanpast aan de snel groeiende baby. Dit merk je vaak aan bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen. Verder merk je dat je lichaam vocht vasthoudt en dat je slecht slaapt. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen én om je te laten verzorgen. Tijdens je zwangerschap is er niets zo ontspannend als een massage die speciaal is bestemd voor zwangere vrouwen. Dit is belangrijk omdat een ‘gewone’ massage niet kan worden gedaan vanwege drukpunten die moeten worden vermeden.

De zwangerschapsmassage mag worden ondergaan vanaf de 14e week en uitsluitend indien er sprake is van een gezonde zwangerschap. Mocht je een medische klacht hebben, overleg dan eerst met de arts. Meld deze medische klachten vooraf.

De massage vindt plaats in een sfeervolle ruimte met gedempt licht. Een behandeling duurt meestal een uur. De behandeling wordt volledig op jou afgestemd. Het is belangrijk dat jij je comfortabel voelt en je helemaal kunt ontspannen. Vooraf bespreken we de duur van de zwangerschap en jouw eventuele klachten en wensen. Dit bepaalt de inhoud van de massage en in welke houding je het beste gemasseerd kan worden. Vaak is dit een massage waarbij je op je zij ligt of waarbij je zittend op een stoel leunt op de massage bank. Waar nodig word je ondersteund door kussens en toegedekt met warme handdoeken. Hierbij maak ik gebruik van professionele massageolie.

Als je wordt gemasseerd…

Massage werkt ontspannend. Je spieren worden soepeler. Door strijkingen en knedingen word je bloedcirculatie en die van je kind gestimuleerd. Ook worden afvalstoffen versneld afgevoerd en kunnen voedingsstoffen diep in het weefsel doordringen. Je ademhaling wordt dieper en het hoofd komt even helemaal tot rust. Je lichaam kan zich herstellen. Door even stil te staan bij alle veranderingen in je lichaam word je je bewuster van de baby in je buik. Zo blijkt uit onderzoek dat zwangerschapsmassage belangrijke positieve effecten heeft zoals: beter slapen, minder rugpijn, minder aanmaak van stresshormonen. Kortom, goed voor jou én goed voor je kindje!

De gebruikte massage technieken

De massagetechnieken zijn afgestemd op het zwangere lichaam, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een combinatie van ontspanningsmassage en energiemassage.